Provjeri svoj IQ

Inteligencija se obično definira kao sposobnost snalaženja u novim situacijama, pri čemu se umjetno nastoji odvojiti od iskustva ili znanja.
IQ ili kvocijent inteligencije je mjera intelektualne razvijenosti osobe. To je broj koji nam govori o stupnju intelektualnog funkcioniranja pojedinca u usporedbi s drugim ljudima iste dobi.
IQ test ili test inteligencije je sredstvo za indirektno mjerenje inteligencije. Nemoguće je izravno mjeriti inteligenciju, ali postoje brojni testovi kojima se ta sposobnost nastoji što točnije procijeniti. Takve procjene se izražavaju u relativnim terminima, tj. pokazuju nam koliko smo inteligentni u odnosu na druge ljude koji su rješavali isti niz zadataka.
Prosječni kvocijent inteligencije (IQ) iznosi 100, a prosječni centil je 50. Prosječni rezultat je onaj između 25. i 75. centila (IQ/sd15 90-110)i istog ostvari 50% ukupne populacije. Rezultat iznad 75. centila (IQ/sd15 > 110) je iznadprosječan i istog može ostvariti manje od 25% ukupne populacije. Rezultat iznad 90. centila (IQ/sd15 > 120) je visoko iznadprosječan i istog može ostvariti svega 10% ukupne populacije. IQ/sd15 131 ili više, odnosno centil 98 ili više znači da je postignut rezultat unutar gornjih 2% ukupne populacije na testu inteligencije.
Provjerite koliki je vaš kvocijent inteligencije: IQ test.

Natrag na pregled članaka